Ergens denk ik dat het ooit nog gaat gebeuren, dat huis aan die dijk met die tuin met waslijnen met wapperende lakens, met die moestuin van een hectare en daar loop ik dan, met een grote rieten mand in mijn armen en ik pluk groente en fruit voor dat diner aan die lange tafel van de VT-wonen foto’s…

Tja, droom lekker. Het lukt me nu al niet een stekje levend te houden. Vriendinnen met tuinen stoppen me vaak frisgroene miniplantjes toe voor op mijn balkon, waarna ik ze na een kleine maand beschaamd moet vertellen dat het jonge plantje het wederom niet heeft overleefd. Ik heb dan ook geen planten in huis, behalve twee lavendelstruiken die het blijkbaar ook zonder veel liefde aardig redden en een grote bak met bamboe die juist uitstraalt: hoe minder zorg, hoe groener en groter ik word. En o ja, nog een paar geraniums in potjes. Maar die zijn goedkoper dan een bos bloemen, dus als ze het langer uithouden dan 7 dagen ben ik al heel gelukkig!

Maar er is hoop voor stadse mensen met stadse balkonnetjes, plaatsjes of zelfs tuintjes met moestuinambities! Marian Flint maakte samen met uitgeverij Snor en Studio Boot het boekje ‘Zelf Geoogst’. Hierin wordt de revolutionaire moestuinkistjes-methode geïntroduceerd voor balkon, gevel- en kleine (stads)tuin want iedereen, echt iedereen kan moestuinieren! Ze geven nog net geen ‘niet gelukt geld terug garantie’, maar al zouden ze dat wel doen dan moest je je diep schamen als je er gebruik van zou maken, want het is ‘supersimpel’ aldus de auteurs!

Ben je eenmaal aan de slag gegaan met een kistje, wat tuinaarde en zaadjes, en heb je een prachtige bos wortels, een courgette of heuse aardappelen als resultaat, dan wordt het pas echt genieten, van de lekkere, eenvoudige en prachtig vormgegeven recepten. Wat dacht je van de Williewortelcheesburger met knoflook-muntmayo, de plaattaart van courgette en manchego of drie kleuren aardappelpuree? Het boek is een feest om door te bladeren, zelfs mijn handen gaan jeuken, als die vingers nou ook nog groen worden…

In maart kwam Snor met de opvolger, ‘Zelf Geboerd.’ Hierin gaan ze verder: hoe kun je bijen en kippen houden (in de stad) en hoe leg je een dak- of geveltuin aan? Daarnaast staat ‘Zelf Geboerd’ vol met nog meer groenten die je zelf kunt verbouwen met bijbehorende recepten. Met mijn liefde voor rabarber en zoet ga ik voor de ‘supersnelle rabarbertaartjes en de rabarbercrumble…

Misschien hoeft het dus toch niet bij dromen te blijven! Dijkhuis met kippenhok, ik verbeter, grasveld met loslopende kippen, here I come…! Alhoewel, misschien is het gebrek aan groen inzicht wel niet het enige obstakel ;-). Eerst maar eens kijken of mijn nieuwe tomatenplantje op mijn fijne stadse balkonnetje tomaatjes krijgt , voor een tomatenrisotto, of anders voor 1 eenhapstomaatje met mieriksmayo… mmmmm eet smakelijk!

De ZININ’s doen hun best!