Claire van den Heuvel en Vera van Haren hebben een derde Easy Peasy boek uitgebracht: Easy Peasy Lunchbox. Een van de belangrijkste redenen voor hen om dit boek te maken is dat kinderen (en volwassenen) veel te weinig groenten en veel te veel suiker binnenkrijgen. Slechts 1% van alle schoolgaande kinderen krijgt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnen, zo blijkt uit recent onderzoek van Foodwatch. Dus ‘Green up’ dat 10-uurtje en die lunch, dan hoeft het niet alleen tijdens de avondmaaltijd te gebeuren, aldus de auteurs!

Aan de vooravond van het verschijnen van het Lunchbox boek organiseerde auteur Claire van den Heuvel een online ‘Back to school lunchbox challenge.’ Ik heb hier aan meegedaan en dat was ontzettend inspirerend!

Voor aanvang van de challende ontving ik samen met vele andere enthousiaste deelnemers per email een boodschappenlijst voor een week met als doel de lunchtrommels van de kinderen wat voedzamer, minder suikerrijk en iets creatiever te vullen. Voor elke dag kreeg je een recept voor het 10-uurtje en een recept voor de lunch. Daarnaast was het mogelijk in een besloten Facebook groep ervaringen uit te wisselen en te inspireren.

Ik ben fan van de easy peasy kookboeken, dat bleek hier al, en hier, maar aangezien ik het nog steeds erg lastig vind een goede balans te vinden tussen gezond en af en toe snoepen, kwam deze challenge als geroepen. Voor mij heeft de challenge het besef opgeleverd dat ik al goed bezig ben en dat mijn kinderen omdat ik ze van jongs af aan heb geleerd dingen te proeven al aan veel smaken gewend zijn. Maar ook realiseerde ik mij dat ik toch vaak een vast rideltje af draai, een aantal dingen steeds laat terug komen en dat het dus best gevarieerder mag. En los laten en wat verwennerij op zijn tijd, dat mag ook ;-). De kinderen die normaal alleen groente en fruit mee naar school krijgen wisten dan ook niet hoe ze het hadden toen ze op dinsdag een klein stukje pure chocolade in hun lunchtrommel mee kregen.

Ik besef heel goed dat het niet voor iedereen zo makkelijk zal gaan en dat het voor sommige gezinnen nog best een opgave zal zijn de lunchtrommels anders te vullen en de kinderen iets anders te laten eten. Maar daarom vind ik de easy peasy boeken ook zo leuk, ze laten je zien dat het stap voor stap kan en op jou manier. En door de theorie die vooral in de eerste twee boeken aangeboden wordt, snap je ook waarom het goed is hier energie in te steken, waardoor het je wat makkelijker af zal gaan denk ik.

Om een indruk te geven van hoe een weekmenu er uit kan zien deel ik hier het weekmenu van de challenge. In het lunchboxboek staan meer dan 60 andere recepten voor in de trommel!

Maandag10-uurtje: Bananenhavermout cake + druifjes. Lunchtrommel: Volkorenboterham notenpasta, eitje, komkommer. (zie foto 4)

Dinsdag10-uurtje: Peer + reepjes paprika + pure choco. Lunchtrommel: Pita geitenkaas met honing + (sperzie)boontjes. (zie foto 2)

Woensdag10-uurtje: Rauwkost spiesje + hummus en fruitwater. Lunch(trommel): Groene smoothie met kokos, ananas, spinazie & avocado. (zie foto 5)

Donderdag10-uurtje: Appel + noten & zaden. Lunchtrommel: Spelt boterham + worteltjes + geroosterde kikkererwten.

Vrijdag10-uurtje: Kokos-frambozen energieballetjes & fruitwater. Lunchtrommel: Wraps met falafel, spinazie en yoghurt dip. (zie foto 6)

Hier zijn we allemaal erg blij met de nieuwe tips en trucs en de variatie die de challenge heeft gegeven aan de lunchtrommels. Het lunchbox boek staat hier dan ook op het aanrecht voor een dagelijkse portie inspiratie. Al moet ik soms wel lachen om mezelf (en om mijn man die mij enigszins bevreemd aankijkt) als ik om half 8 s’ochtends broccoli of sperziebonen sta te blancheren of bananen havermout poffertjes sta te bakken. En natuurlijk is niet alles een succes. Zo houden mijn kinderen niet echt van kokos en was de pita geitenkaas-honing ook even wennen… De broccoli en sperziebonen zijn echter een hit, evenals het bananenbrood en de wraps met falafel.

Uit het lunchboxboek hebben we al een aantal keer de banaanpoffertjes gemaakt. Instant succes verzekerd. Hierbij het recept.

Nodig: 2 eieren, 1 grote rijpe banaan, 50 gram havermout, 2 theelepels kokosolie, beetje poedersuiker.

Bereiden: Pureer de eieren met de banaan en de havermout tot een glad beslag. Verhit een koekenpan en smelt een theelepel kokosolie. Schep met een lepel kleine hoopjes beslag in de pan, in de vorm van poffertjes. Let op dat ze niet aanbranden en keer ze op tijd om! Voeg halverwege nog een extra theelepel kokosolie toe. Bestrooi met een klein beetje poedersuiker of sprenkel er honing of ahornsiroop over. Serveer eventueel met fruit! Eet smakelijk!

Krijg je ook de smaak te pakken en lijkt het je leuk mee te doen aan een challenge? Er staat een easy peasy dinner 10-daagse op de planning. Kijk voor meer informatie op easypeasykids.nl